projectleider Maaike Haas aan het woord

11 dec 2017 - Zaanstad

Wat is voor jullie het belangrijkste verschil in deze tweede CMK-periode met 2013-16?

We zijn nu veel meer gericht op het leggen van eigenaarschap bij de scholen. Waren we in 2013-2016 gericht op het ontzorgen en inspireren, starten we nu met een gesprek over waarom , hoe en wat met directeur en cultuurcoördinator. Met elke school wordt een samenwerkingsovereenkomst vastgesteld. De nadruk ligt nu meer op het verbinden en verankeren binnen het curriculum van de school en de deskundigheid van de leerkrachten.

Wat merken de scholen daarvan?

De kerndocenten stellen andere vragen, waardoor we bij directeur en team meer losmaken of ze een ander perspectief bieden: ‘oh, zo had ik het nog niet bekeken…’ Het gesprek gaat steeds vaker over de visie op onderwijs of onderwijsvernieuwing in het algemeen, waarbij cultuuronderwijs een natuurlijk onderdeel is.

Wat zijn de leukste dingen (activiteiten, reacties van scholen, gemeente o.i.d.) die je de afgelopen tijd hebt meegemaakt, of waar verheug je je op?

Waar ik mij als Coördinator Onderwijs op verheug is meer (cultuur)onderwijs met elkaar in verbinding brengen. Het onderwijs werkt naar mijn idee nog veel in vakjes en hokjes. Als je meer met elkaar in verbinding brengt, hierbij procesgericht werkt en als leerkracht een meer coachende rol pakt, bied je een rijkere meer uitdagende leeromgeving voor de leerlingen. En dan gaat het ook hier weer om een stukje eigenaarschap: de leerling zelf eigenaar van zijn of haar leerproces laten worden.
Kunstvakdocenten kunnen leerkrachten hierbij goed ondersteunen.