Muziekles van de Harmonie in Langedijk

14 sep 2016 - Langedijk

Aan het woord is Alie Harink, secretaris van Harmonie Excelsior, een vereniging met ongeveer 50 leden in Noord-Scharwoude. Deze vereniging gaf in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit muziekles op een aantal Langedijkse scholen.

Wat is de toegevoegde waarde van jouw CMK-lessen voor de leerlingen?

Er wordt heel weinig aan muziek gedaan op de scholen, als ik er wel eens naar vraag tijdens de lessen van Hello ( dat is een project van 8 lessen georganiseerd door de buitenschoolse opvang, waar wij nu een vast onderdeel van zijn) dan zingen ze alleen met verjaardagen. Als wij muzieklessen komen geven dan zijn de kinderen  iedere keer weer erg enthousiast.

Wat levert het op voor de leerkrachten?

Het voordeel van de lessen op school is dat de leerkracht, als hij/zij muziek wil gaan doen met de leerlingen, een kant en klaar documentje in de kast heeft staan, voor iedere groep, die ze zo kunnen pakken en geven. Ze bellen naar de vereniging die er bij de school hoort en dan komen wij ook een les geven.

Waar loop je bij de uitvoering tegenaan?

Wat we gemerkt hebben is dat je niet te theoretisch moet worden en dat het meer tijd neemt dan er volgens het programma gegeven wordt. Kinderen willen vooral veel doen. Sommige dingen hebben we opnieuw geschreven.

Hoe is de voortgang na 2016? 

Er is voor iedere groep een programma dus kunnen de scholen ieder jaar andere lessen aanbieden, en dat gebeurt ook.