Muzieklab op de Oranje Nassauschool

20 jan 2015 - Haarlem

Muzieklab is een project gecoördineerd door Hart in Haarlem. Het Muziek Lab biedt muziekeducatieprojecten aan op basisscholen in Haarlem en omstreken. De lessen worden gegeven door professionele muziekdocenten. Ontdekken, experimenteren en samenspelen staan centraal. Er doen veel scholen mee, een daarvan is de Oranje Nassauschool uit Zandvoort. Femke van Muiswinkel – leerkracht groep 3 en cultuurcoördinator – vertelt.

Wat levert het CMK-project op voor jouw leerlingen?

Vooral heel veel muziek! Het is voor de leerlingen een impuls voor hun muziekbeleving. Je ziet kinderen opbloeien die minder goed zijn in andere vakken. Hun zelfvertrouwen groeit. En ze krijgen iedere week een goede muziekles.

Wat levert het op voor jou en jouw collega’s?

Inspiratie, motivatie én een leerlijn. Wij wilden sowieso al met een leerlijn muziek aan de slag, dus Muzieklab kwam als geroepen. Alle groepen doen iets anders. Groep 5 houdt zich bijvoorbeeld bezig met slagwerk en groep 8 met de popwerkplaats. Joke, onze muziekdocent, doet een les voor en wij geven die les daarna zelf met haar erbij. Mijn collega en ik hebben dit jaar aangegeven dat we wilden leren om zelf muziekstukjes te componeren. Daar hebben wij nu les in gekregen. We nemen regelmatig Moet je doen erbij en zoeken lessen uit die aansluiten bij wat we doen met Muzieklab. We waren al ver met de leerlijn beeldend, de leerlijn muziek sluit daar goed bij aan.

Waar loop je bij de uitvoering tegenaan?

Ik vind het wel moeilijk te accepteren dat het in 3 jaar niet zal lukken om iedere leerkracht fantastisch muziekles te laten geven, daar is meer tijd voor nodig…