Een nieuw gezicht

11 okt 2017 - heel Noord-Holland

Als ik terugdenk aan mijn basisschooltijd, alweer zo’n veertig jaar geleden, dan herinner ik me vooral de creatieve lessen. Dit heeft de basis gelegd waarom ik zo hou van kunst en cultuur.

De lessen handenarbeid, tekenen, handwerken waarin zowel de jongens (!) als de meisjes leerden borduren en breien, het jaarlijkse kerstspel en niet te vergeten de zesde klas musical. Voor de speciale lessen handwerken en de goedbedoelde maar enigszins amateuristisch aandoende musical kregen we les van ingevlogen externe ‘juffen’. Niet dat ze volgens mij een opleiding hadden genoten. Ze vonden het gewoon leuk om ‘erbij’ te doen in hun vrije tijd.

Gelukkig zijn die tijden nu wel veranderd. En worden steeds vaker vakdocenten ingezet bij de creatieve lessen waardoor de kwaliteit van het cultuuronderwijs aanmerkelijk stijgt. Ook de verankering van het cultuuronderwijs in het curriculum staat bij veel basisscholen inmiddels op de agenda. Belangrijk want in deze leeftijdsfase wordt de basis gelegd om later actief en/of passief van kunst en cultuur te genieten. En ook al doe je daar later niks meer mee, het wakkert je nieuwsgierigheid aan, het samenwerken, het kritisch vermogen, de verbeeldingskracht. En dat zijn waarden die standaard in de bagage van elk kind moeten zitten in zijn of haar reis door het leven.

Ik ben heel blij dat ik sinds september jl. mijn schouders mag zetten onder de verankering van kwalitatief goed cultuuronderwijs voor elk kind in Noord-Holland. Gek genoeg is dat nog steeds geen vanzelfsprekendheid. De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 draagt daar een flinke steen aan bij. Graag ga ik vanuit Plein C in de provincie Noord-Holland hiermee aan de slag. Dat doe ik niet alleen, maar samen met jou, het Fonds Cultuurparticipatie, de gemeenten, scholen, cultuuraanbieders en het geweldige team van Plein C. Samen op weg richting onze gezamenlijke stip op de horizon om kwalitatief goede cultuureducatie net zo vanzelfsprekend en gewaardeerd te laten zijn als rekenen en taal. We gaan elkaar ongetwijfeld ontmoeten in het veld!

Karin Geelink
Directeur Plein C