CMK op OBS De Boemerang

29 sep 2014 - Purmerend

Cultuureducatie in het hart van het onderwijs is gericht op optimale samenwerking tussen vakdocenten en leerkrachten door uit te gaan van de vraag van de school. Voor dit blog is gesproken met Karin van Duin, leerkracht van groep 1/2 van OBS De Boemerang. Vanaf de zomer tot aan de herfstvakantie werkt vakdocente Anita Manshanden van Cultuurhuis Wherelant elke vrijdag in haar klas.

Wat levert het CMK-project op voor jouw leerlingen, jezelf en je collega’s?

Heel veel inspiratie! Bij de kleuters werken we nu aan het thema Pluk van de Petteflet. Dit heeft veel raakvlakken met het vak aardrijkskunde want er komen allerlei landschappen in het verhaal voor, Pluk gaat naar het strand en woont in een flat. Ter verwerking van dit thema heeft Anita samen met de kleuters aquarellen gemaakt. De leerlingen hebben hard gewerkt en ze gingen er allemaal vol voor. De lessen van Anita gaan verder dan je zelf kan bedenken omdat ze gebruik maakt van andere technieken en nieuwe materialen. Iedere leerkracht voert een startgesprek met de vakdocent waardoor de lessen beeldende vorming goed aansluiten op schoolthema’s.

Wat heb je geleerd?

Op school draait het bijna altijd om resultaten en of iets goed of niet goed is. Bij de lessen van Anita is dat niet het geval. Alles mag en alles is goed, er zijn geen regels. Er wordt geen oordeel gegeven en niets is gek wat resulteert in een ontzettend goede sfeer. Kinderen voelen zich veilig en zeggen bijvoorbeeld ook tegen elkaar dat ze het werk van de ander mooi vinden.

Waar loop je bij de uitvoering tegenaan?

Eigenlijk zijn er geen minpunten te noemen. We hebben er als school echt voor gekozen. De lessen van Anita zorgen voor afwisseling in het programma. De extra tijdsinvestering valt door de vakoverstijgende aanpak erg mee. Door de kunstlessen leren de kinderen bijvoorbeeld ook over drijven/zinken en rekenen. Dus tot nu zijn de ervaringen met het project alleen maar positief!

Sietske Dreschler
Adviseur cultuureducatie, Plein C