CMK in Purmerend

02 mrt 2016 - Purmerend

Marianne van Zeijlen aan het woord. Zij is vakdocent drama.

Wat is de toegevoegde waarde van jouw CMK-lessen voor de leerlingen?

Een nieuw gezicht voor de klas werkt heel goed. De leerlingen worden op een andere manier aangesproken en gaan ‘sprankelen’, dat ziet de leerkracht ook. Leerkrachten doen bijna niet aan drama, behalve bij de schoolmusical. Vorig jaar heb ik op verzoek van de leerkracht en ICC de musical ingezet om de sfeer in de groep te verbeteren. Dat is gelukt. Ik kom 3,5 maand 1 keer per week, dan kun je wel resultaat zien.

Wat levert het op voor de leerkrachten? En hoe schat je de voortgang na 2016 in?

Leerkrachten leren hun kinderen op een nieuwe manier kennen en ik sluit aan bij de wensen van de leerkracht. Taal kun je bevorderen door het voeren van gespeelde dialogen. Zo heb ik gewerkt met de praktijkopdrachten uit het taalboek omdat de leerkracht daar niet aan toekwam, bv een uitgebreid verhaal terugbrengen tot de kern. Die opdracht kan de leerkracht herhalen want alle lesbrieven zijn terug te vinden op de site www.cultuureducatiepurmerend.nl Sommige leerkrachten willen graag zelf oefenen en krijgen feedback van mij. En natuurlijk breng ik veel inspiratie. De leerkrachten zien hun kinderen genieten. Dat is ook terug te zien op de foto’s. Dit zijn foto’s van ‘de Talkshow’ de kinderen kregen de opdracht om zichzelf voor zich te zien over 20 jaar. Waar woon je? Wat voor werk doe je? Ben je getrouwd, heb je kinderen ect. Ik heb ze uitgedaagd om groots te denken, alles is mogelijk. Daarna werden ze geïnterviewd in een Talkshow en kregen we alle verhalen te horen van prof voetballers, miljonairs, banketbakker met een eigen zaak, wereld reizigers, game designer en architect.

Waar loop je in de uitvoering tegenaan?

Soms letterlijk en figuurlijk de ruimte in school. Er is niet altijd een apart lokaal beschikbaar en komt het nagesprek in de knel wegens drukte. Soms bespreken we dan na op een ander moment. Goed contact met de leerkracht is belangrijk om op haar wensen te kunnen inspelen.