ABC Cultuur in Beverwijk

03 nov 2015 - Beverwijk

Door Judith van Lierop, docent.

De modules Beeldend van ABC-Cultuur spelen sterk in op de kennis en verbeeldingskracht van de leerlingen. Zij krijgen opdrachten die je niet zomaar in een knutselboek vindt. Het zijn spannende en uitdagende opdrachten, waarbij vaak nog onbekende materialen en technieken voorbij komen. Daarbij moet je denken aan het maken van een onbewoond eiland met beeldhouwersschuim, papier-maché en zelfgemaakte verf of bijvoorbeeld grote sculpturen van restmaterialen.

De opdrachten worden veel uitgevoerd in groepsverband, maar sommige zijn individueel. Ze leren dus samen te werken, maar ook zelf keuzes te maken. Aan het einde van iedere module organiseren we een speciale afsluiter. Bij beeldend bedenken we een aantrekkelijke manier om resultaten te presenteren. Dit is voor de leerlingen fantastisch, want zij kunnen het werk vol trots aan iedereen laten zien!

Beeldende lessen zijn vaak een hele onderneming. Je hebt veel materialen nodig en schoon blijft het zeker niet. De leerkracht moet daar vaak nog even aan wennen, mede omdat één les ‘maar’ 45 minuten duurt. Dat is voor beeldend vrij kort, maar als je eenmaal weet hoe je dat het beste aanpakt, is het zeker de moeite waard. De projecten leveren prachtige resultaten op. Het geeft de leerkracht niet alleen meer beeldende kennis, maar ook meer vertrouwen in de uitvoering ervan. Hoe je bepaalde materialen gebruikt en welke technieken je kan toepassen komen in de modules veelvuldig aan bod en de leerkracht wordt daarbij actief betrokken. In samenspraak met de vakdocent werken zij de module door en dit gebeurt met veel plezier en voldoening.